Ben je bang dat je het niet goed genoeg doet? Of leg je de lat altijd te hoog voor jezelf?
Perfectionisme en Zelfvertrouwen
Perfectionisme is het streven naar perfectie en het altijd willen presteren op een hoog niveau. Dit kan leiden tot goede resultaten. Anderzijds is de kans op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen groter wanneer geplande doelen niet worden behaald of de zelf opgelegde werkdruk te hoog wordt. Dit kan van invloed zijn op je zelfvertrouwen.
Het hebben van zelfvertrouwen wordt ook wel 'een positief zelfbeeld' genoemd. Je gaat gemakkelijker nieuwe uitdagingen aan en je ziet fouten maken als onderdeel van je ontwikkeling, zonder je slecht te voelen over jezelf. Ook kun je dan beter omgaan met teleurstellingen.
Veel jongvolwassenen worden vanaf jonge leeftijd aangespoord alles uit het leven te halen wat erin zit. En sociale media schetsen continu een ideaalplaatje van hoe je leven eruit zou kúnnen zien. Misschien heeft dit bij jou geleid tot een gevoel dat het nooit goed genoeg is? En dat je pas meetelt als je leven perfect is? Om dit gevoel uit de weg te gaan, ga je steeds harder je best doen en leg je de lat nog hoger. Door deze onrealistische verwachtingen ga je misschien twijfelen aan je eigen kunnen en je steeds onzekerder voelen. Herkenbaar? Dan is dit programma geschikt voor jou.
Is jouw perfectionisme nog gezond? Doe de perfectionisme zelftest.
“Healthy striving is self-focused: "How can I improve?" Perfectionism is other-focused: "What will they think?”
- Brené Brown -
Het programma
Onderwerpen die aan bod komen tijdens het programma 'Perfectionisme en Zelfvertrouwen' zijn onder andere: grenzen aangeven en nee zeggen, faalangst, sociale angst, je eigen waarden ontdekken, omgaan met keuzestress en prestatiedruk.
Het programma start altijd met een intakegesprek (circa 60 minuten). In dit gesprek wordt je vraag onder de loep gehouden. Na intake volgt een adviesgesprek (maximaal 30 minuten) waarin jouw ontwikkelplan wordt besproken. Het programma bestaat uit 4 online sessies van 45-60 minuten, eventueel aangevuld met een online programma. Het programma wordt afgerond met een follow-up sessie van circa 30 minuten. Alle gesprekken vinden plaats via een beveiligde beeldbelverbinding. Losse sessies zijn bij te boeken.